Przepis pochodzi od Nakrytego Stoliczka. Nie skorzystałam z oliwy smakowej, tylko wykorzystałam olej ze słoiczka w którym znajdowały się suszone pomidory, ponieważ w moim odczuciu smak jest bardziej intensywny.Mąkę pszenną połączyłam z razową w proporcji 1:3
Składniki na 12 sztuk muffinek:
- 100 g mąki pszennej+200 g mąki razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 200 ml mleka
- 40 ml oleju z suszonych pomidorów
- 1 jajko
- 20 sztuk czarnych oliwek
- 10 suszonych pomidorów
- 120 g fety
Wykonanie:
Składniki zgodnie z zasadami robienia muffinów dzielimy na suche i mokre. W osobnym naczyniu kroimy na małe kawałki oliwki, pomidory suszone oraz fetę. Na końcu dodajemy do mokrych składników-suche, oraz oliwki, fetę i pomidory suszone. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Piec w foremce do muffinek. Otworki wypełnić do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 200 st.C.
Z reguły jem słodkie muffinki, ale suszone pomidory są bardzo przekonujące ;)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Ależ musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuń