- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mąki pszennej+ 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki z amarantusa
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 200 g pieczarek białych + 200 g pieczarek brązowych
- opakowanie szpinaku mrożonego w liściach
- 4 pomidory suszone z zalewy
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka ostra
- czosnek- 4 ząbki
- 1 duża cebula
- 1/4 szklanki śmietanki 18 %
Wykonanie:
Ciasto na naleśniki przygotować z podanych składników. Smażyć najlepiej na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu. Pieczarki pokroić dość grubo w plasterki i podsmażyć na patelni z łyżką masła. To bardzo ważne aby pieczarki nie puściły od razu wody i nie dusiły się tylko żeby były usmażone i jędrne. Taki efekt uzyskamy rozpuszczając na patelni łyżkę masła. Polecam jak najmniej je mieszać co w efekcie nie pozwoli na wydostanie się z nich wody. Szpinak rozmrażam w osobnym garnku. Kiedy jest już gotowy dodaję pieczarki, czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną wcześniej oraz pomidory suszone. Przyprawiam do smaku. Dodaję również śmietankę 18% aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Kiedy całe składniki mam już w jednym garnku, na małym ogniu mieszam aby odparowała reszta płynu.
Bardzo lubię połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami. Cieszę się, że coraz więcej osób docenia pomidory w takiej formie (a nie tylko keczup ;)). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń