Przede wszystkim nie smażyć ich na oleju. Nie podsmażać też wcześniej cebulki którą dodaje się do środka. Lepiej upiec w piekarniku. Poza tym nie dodawać czerstwej bułki bo jakby nie patrzeć kajzerka to około 120-140 kcal. Bułkę śmiało można zastąpić płatkami owsianymi. Wcześniej można zalać je gorącą wodą i ostawić na pół godziny. I ostatni sekret? Nie panierować w tartej bułce. Panierka to zawsze była moja słabość ale teraz piekę kotlety w piekarniku a jak mam ochotę na panierkę to obtaczam je w otrębach i smakują równie dobrze.
Składniki:
- 500 g mielonego z szynki
- 1 czerwona cebula
- 1/2 papryczki chilli
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 jajko
- sól morska, pieprz, papryka słodka,imbir
- 3 pieczarki
Wykonanie:
Podoba mi się Twój przepis, muszę go wypróbować :) Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała, że zwykła kajzerka waży 50g i ma około 120-140kcal, a nie 290 :)
OdpowiedzUsuńU siebie pokazuję dziś pieczone kulki z kurczaka, w panierce z chrupkiego pieczywa z dodatkiem parmezanu - też wyszły lekkie jak Twoje i są naprawdę pyszne. W weekend wypróbuję z córeczką Twoje pieczarkowe mielone :)
http://guiltfreelightco.blogspot.com/
Dziękuję Ci bardzo, za zwrócenie uwagi:) od razu poprawiłam. Dane posiadałam ze strony dieta.pl, widocznie mają zły przelicznik.
OdpowiedzUsuń