wtorek, 1 stycznia 2013

Mus mocno czekoladowy

Takie niby nic, a jednak pyszne:)

Deser w sam raz do szybkiego przygotowania, mało składników, dobry efekt w krótkim czasie:) Inspiracja tutaj

Składniki:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 200 g czekolady- u mnie jedna gorzka druga mleczna
  • 1 całe jajo, jedno żółtko
Wykonanie:

Najpierw w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę. Najlepiej wcześniej ją pokroić żeby łatwiej się rozpuściła. Kiedy jest już lejąca i jednolita ściągam z ognia. Kolejny etap to przygotowanie kąpieli wodnej w której sparzymy jajka. Do miseczki znajdującej się na garnku z wrzącą wodą wbijamy jajko i dodajemy  jedno żółtko. Wszystko razem łączymy i ubijamy. Najważniejsze żeby nie trwało to za długo i wodą nie gotowała się zbyt mocno. Gotowe jajka łączymy z czekoladą. W osobnym naczyniu ubijamy mikserem śmietankę 30%. Nie ma potrzeby ubijać jej na sztywno, wystarczy parę minut. Śmietanę dodajemy do reszty składników. Dobrze ze sobą łączymy i przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 









4 komentarze:

  1. Rewelacja, mus na pewno pyszny!Ps jakie masz ładne świeczniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakież to proste i jakież pyszne! Pozdrowienia noworoczne:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)