Składniki:
Spód ciasta:
- 60 g masła
- 200 g mąki
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 1 żółtko
- 2 budynie śmietankowe( ja użyłam gotowych)
- 500 ml mleka
- 500 g malin
- 1 galaretka malinowa
UWAGA! Ja mam dużą formę na tartę dlatego u mnie składników będzie więcej.
Wykonanie:
Mąkę z masłem i cukrem wyrobić tak aby się połączyły, dodać żółtko. Ciasto włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut. 2 budynie śmietankowe rozrobić w 500 ml mleka. Zmniejszyłam proporcje mleka ponieważ najlepiej jak budyń będzie zbity. W tym czasie wyjmujemy ciasto na spód tarty z lodówki, rozwałkowujemy ciasto. Pieczemy 15 minut w temp. 190st.C.
Kiedy spód już wystygnie rozłożyć na nim budyń. Na budyń nasypać malin. Później całość polać galaretką.
Świetny przepis! Do wykorzystania póki jeszcze są świeże maliny:)
OdpowiedzUsuńTarta musiała byc pyszna. U mnie występowała taka tarta z truskawkami i domowym patissiere. Twój blog nominowałam do nagrody Versatile Blogger Award i dziękuję za Twoja nominację. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń