wtorek, 3 lutego 2015

Ciasto gruszkowo-imbirowe

Pyszne zimowe ciacho, które rozgrzewa dzięki dodatkom takim jak imbir i cynamon.

Składniki:

  • 300 g gruszek
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku
  • 100 g cukru białego+ 50 g brązowego(1 łyżeczka do posypania ciasta)
Wykonanie:

Gruszki obrać ze skórki, podzielić na cząstki i wyciąć środek. Pokroić w paseczki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. 
Składniki podzielić na suche i mokre. Do jednego naczynia wsypać : mąkę, proszek, cukier,imbir i cynamon, do drugiego: olej, jajka, śmietanę i miód. Składniki połączyć ze sobą, ale nie mieszać zbyt długo. Na końcu dodać gruszki. Ponownie wymieszać do połączenia się składników.
Całość przełożyć do formy a na wierzchu posypać brązowym cukrem.
Piec około 30 minut w 180 st.C.




1 komentarz:

  1. Ale fajny prosty przepis... I szybko się piecze, to mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)