wtorek, 9 września 2014

Dhal kokosowy z soczewicy

Proste i pyszne danie kuchni indyjskiej. Bardzo sycące i zdrowe-pełne białka i błonnika.

Składniki:
  • 400 g soczewicy czerwonej- około 2 szklanek
  • 5 szklanek wody
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • olej kokosowy do smażenia(można zastąpić innym)
  • przyprawy:kumin, kurkuma, curry, garam-masala, sól, imbir, kolendra
Wykonanie:

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy soczewicę i chwilkę wszystko podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Znowu chwilę podsmażamy. Dolewamy wodę. Doprawiamy wszystkimi przyprawami które wymieniłam w składnikach.Gotujemy około 15-20 minut, do momentu aż soczewica będzie miękka. Na samym końcu dolewamy mleczko kokosowe. Całość gotujemy jeszcze ok.3-5 min. 




5 komentarzy:

  1. Zdecydowanie moje smaki! Wypróbuję:) Czy może być zielona soczewica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak ale ja zawsze kupuje tylko czerwoną i z niej robię również zupę:)

      Usuń
    2. Dziś zrobiłam, jest pyszna :) dodałam jeszcze chili, super rozgrzewa i syci...

      Usuń
    3. Też dodaje chilli ale w płatkach, właśnie muszę też zrobić na te mroźne dni bo uwielbiam tą zupkę:)

      Usuń
  2. bardzo fajna aromatyczna zupa z nutką orientu ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)