środa, 2 października 2013

Ciasto czekoladowe z kabaczkiem

Wilgotne bardzo smaczne ciacho.

Ciasto na blachę o wymiarach 23 x 23 cm.
Przepis pochodzi od Magdy.

Składniki:

  • 350 g startego kabaczka
  • 100 ml oleju
  • 100 g miękkiego masła
  • 230 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki
  • 60 g kakao
  • 70 g gorzkiej czekolady
Składniki na polewę:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Kabaczka ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.Bardzo ważne aby wyciąć w środku cukinii gąbczastą część.Jeśli cukinia jest mała, najlepiej przekroić ją na pół, potem każdą z połówek znów na pół i w ten sposób łyżeczką wydłubać ziarenka i gąbczasty fragment.
Odstawiamy aby dodać go na końcu.
Najpierw masło miksujemy na gładką masę.Dodajemy olej i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy cukier, proszek, sodę i aromat. Całość znów miksujemy. Dodajemy jajka i miksujemy.  Mąkę dosypujemy na przemian z jogurtem naturalnym. Na końcu dodajemy kakao i posiekaną czekoladę. Kiedy masa będzie już wymieszana dodajemy kabaczka. Całość mieszamy. 
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w 160st.C.

Do przygotowania polewy wykorzystujemy składniki podane powyżej. 
Rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy cukier, kakao i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy 2 łyżki śmietany i mieszamy całość. Po kilku minutach polewamy nią ciasto.  



3 komentarze:

  1. Trafiłaś z tym smakiem idealnie, bardzo lubię ciasta z cukinią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z kabaczkiem... To może ciekawie smakować, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować, już jakiś czas się do tego zabieram, a ten przepis to strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)