sobota, 16 lutego 2013

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem pieczarkami i suszonymi pomidorami

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej+ 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki z amarantusa
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Składniki na farsz: 
  • 200 g pieczarek białych + 200 g pieczarek brązowych
  • opakowanie szpinaku mrożonego w liściach
  • 4 pomidory suszone z zalewy
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka ostra
  • czosnek- 4 ząbki
  • 1 duża cebula
  • 1/4 szklanki śmietanki 18 %
Wykonanie: 

Ciasto na naleśniki przygotować z podanych składników. Smażyć najlepiej na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu. Pieczarki pokroić dość grubo w plasterki i podsmażyć na patelni z łyżką masła. To bardzo ważne aby pieczarki nie puściły od razu wody i nie dusiły się tylko żeby były usmażone i jędrne. Taki efekt uzyskamy rozpuszczając na patelni łyżkę masła. Polecam jak najmniej je mieszać co w efekcie nie pozwoli na wydostanie się z nich wody. Szpinak rozmrażam w osobnym garnku. Kiedy jest już gotowy dodaję pieczarki, czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną wcześniej oraz pomidory suszone. Przyprawiam do smaku. Dodaję również śmietankę 18% aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Kiedy całe składniki mam już w jednym garnku, na małym ogniu mieszam aby odparowała reszta płynu.
Tak przygotowany farsz nakładam do naleśników. Gotowe naleśniki można zapiec pod pierzynką sera albo po prostu zjeść bez zbędnych modyfikacji.


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami. Cieszę się, że coraz więcej osób docenia pomidory w takiej formie (a nie tylko keczup ;)). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)