piątek, 25 stycznia 2013

Gulasz z plackami ziemniaczanymi

Uwielbiam taki obiad. Placki można by upiec w piekarniku zamiast smażyć, ale szczerze mówiąc wolę smażone.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę. Przyprawić pieprzem, papryką i podsmażyć na patelni. Przełożyć do większego garnka. Pieczarki przekroić na pół, a potem na plasterki, cebulę w kostkę, paprykę w paseczki. Warzywa przełożyć do mięsa i zalać wodą tak aby całość była przykryta. Gotować aż do miękkości mięsa. U mnie trwało to dobre 50 minut do godziny. Potem całość posolić, dodać łyżkę sosu sojowego dla koloru. Doprawić do smaku. 
Jeżeli chodzi o placki ziemniaczane to myślę, że każdy ma na nie inny sposób. Ja miksuje w melakserze ziemniaki, dodaje 2 jajka, mąkę, sól, pieprz i majeranek i smażę na złoty kolor. 

I moje dane a'la placek po węgiersku gotowe. 









3 komentarze:

  1. Pysznie to wszystko wygląda. Uwielbiam placki z sosem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam WIEEELKIE ziemniaczane placki z węgierskim pikantnym gulaszem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku jak dawno nie jadłam takiego połączenia. A uwielbiam! Dziękuję, że mi przypomniałaś. Bardzo smakowicie wygląda u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)