niedziela, 22 lipca 2012

Trójkąty z ciasta francuskiego ze szpinakiem

To danie, które robi furorę na każdym spotkaniu ze znajomymi.Przepis dostałam od siostry i chwała jej za to:)  Najlepsze są podane na ciepło, ale gdy ostygną też świetnie smakują.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego( gotowego)
  • 500g pieczarek
  • paczka szpinaku mrożonego w liściach
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 1/2 kartonika fety
Wykonanie:

Pieczarki i cebule posiekać w jak najdrobniejszą kostkę. Szpinak rozmrozić w garnku i podgrzewać aż w szpinaku nie będzie w ogóle wody. Pieczarki i cebulę podsmażyć. Składniki połączyć ze sobą. Jak wszystko   trochę ostygnie dodać fetę.

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, nałożyć farsz i złożyć kwadrat w pół po skosie. Gotowe trójkąty posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok.20minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Ja najpierw przez jakieś 12 minut piekę normalnie, a na kolejne 8 minut włączam termoobieg. Wtedy wychodzą najlepsze, śliczne i rumiane. A goście jak zawsze zachwyceni! :)



Całość prezentuje się tak:

1 komentarz:

  1. Ja zwykle zamiast cebuli używam czosnku i pomijam pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)