Ciasto na blachę o wymiarach 23 x 23 cm.
Przepis pochodzi od Magdy.
Składniki:
- 350 g startego kabaczka
- 100 ml oleju
- 100 g miękkiego masła
- 230 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 2 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 300 g mąki
- 60 g kakao
- 70 g gorzkiej czekolady
Składniki na polewę:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Kabaczka ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.Bardzo ważne aby wyciąć w środku cukinii gąbczastą część.Jeśli cukinia jest mała, najlepiej przekroić ją na pół, potem każdą z połówek znów na pół i w ten sposób łyżeczką wydłubać ziarenka i gąbczasty fragment.
Odstawiamy aby dodać go na końcu.
Odstawiamy aby dodać go na końcu.
Najpierw masło miksujemy na gładką masę.Dodajemy olej i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy cukier, proszek, sodę i aromat. Całość znów miksujemy. Dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę dosypujemy na przemian z jogurtem naturalnym. Na końcu dodajemy kakao i posiekaną czekoladę. Kiedy masa będzie już wymieszana dodajemy kabaczka. Całość mieszamy.
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w 160st.C.
Do przygotowania polewy wykorzystujemy składniki podane powyżej.
Rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy cukier, kakao i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy 2 łyżki śmietany i mieszamy całość. Po kilku minutach polewamy nią ciasto.
Trafiłaś z tym smakiem idealnie, bardzo lubię ciasta z cukinią:)
OdpowiedzUsuńCiasto z kabaczkiem... To może ciekawie smakować, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, już jakiś czas się do tego zabieram, a ten przepis to strzał w 10!
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńGratuluję, Twój przepis jest bardzo ciekawy, ja mimo wszystko jestem zwolenniczką tradycyjnych wypieków. Moje najbardziej ulubione to muffinki czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
OdpowiedzUsuńMimo, że sama nie za bardzo umiem piec to te babeczki zawsze wychodzą przepyszne i są bardzo proste w wykonaniu. Mogę z czystym sercem polecić!