Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 20 g drożdży
- szczypta soli
Farsz :
- 500 g boczniaków
- 100 g orzechów włoskich
- 2 cebule
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki sosu balsamicznego - gęstego i słodkiego
- sól, pieprz świeżo mielony
Sos tymiankowy:
- jogurt naturalny
- świeży tymianek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy do miski przykrytej ściereczką na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Boczniaki i cebulkę podsmażamy na oliwie. Dodajemy orzechy, natkę pietruszki i ocet balsamiczny. Przyprawiamy do smaku.
Ciasto musi być grubsze niż na standardowe pierogi. Wtedy będzie się je lepiej sklejać. Z ciasta wykrawamy koła i nakładamy farsz. Po zlepieniu dodatkowo warto docisnąć brzegi jeszcze widelcem. Gotowe pierogi pieczemy około 20 minut w 190 st.C.
Z tymianku, jogurtu, soli i pieprzu przygotowujemy sos- i gotowe!
Ciasto musi być grubsze niż na standardowe pierogi. Wtedy będzie się je lepiej sklejać. Z ciasta wykrawamy koła i nakładamy farsz. Po zlepieniu dodatkowo warto docisnąć brzegi jeszcze widelcem. Gotowe pierogi pieczemy około 20 minut w 190 st.C.
Z tymianku, jogurtu, soli i pieprzu przygotowujemy sos- i gotowe!
Fajne.... robiłam coś podobnego z nieco innego ciasta. Jest pyyyyyszne :))
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobiłam pierogi pieczone i są rzeczywiście pyszne, podoba mi się ten sos:)
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze takich, ale wydają się warte spróbowania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana :)