Składniki:
- 500g polędwicy wieprzowej
- 1 musztarda francuska
- 300ml śmietanki 18% w kartoniku, najlepiej takiej do zup i sosów
- pieprz, papryka słodka
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Najpierw kroję polędwicę jak na kotlety o szerokości ok. 2cm, rozbijam trzonkiem tłuczka, ale bardzo delikatnie. Polędwica jest na tyle miękka, że nie potrzebuje by traktować ją jak schabowego:) Następnie przyprawiam pieprzem i papryką słodką. Podsmażam na patelni z obu stron i kiedy polędwiczki będą już jasne podlewam wodą i duszę pod przykryciem do miękkości. W moim przypadku było to ok.40minut. Po tym czasie najlepiej odparować płyn i można już dodawać śmietankę z musztardą. Sos doprowadzić do wrzenia i gotowe! Ja podawałam z kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)