piątek, 13 lipca 2012

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Ten przepis powstał z głowy, na szybko, ale jest naprawdę fajnym daniem. Co prawda fotografowanie tego typu obiadów jest bardzo trudne, więc musicie mi wybaczyć jakość zdjęcia z wykonaniem, jednak wolałam wrzucić takie jakie się udało niż nie podzielić się tak dobrym przepisem:)


Składniki:

  • 500g polędwicy wieprzowej
  • 1 musztarda francuska
  • 300ml śmietanki 18% w kartoniku, najlepiej takiej do zup i sosów
  • pieprz, papryka słodka
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie: 
Najpierw kroję polędwicę jak na kotlety o szerokości ok. 2cm, rozbijam trzonkiem tłuczka, ale bardzo delikatnie. Polędwica jest na tyle miękka, że nie potrzebuje by traktować ją jak schabowego:) Następnie przyprawiam pieprzem i papryką słodką. Podsmażam na patelni z obu stron i kiedy polędwiczki będą już jasne podlewam wodą i duszę pod przykryciem do miękkości. W moim przypadku było to ok.40minut. Po tym czasie najlepiej odparować płyn i można już dodawać śmietankę z musztardą. Sos doprowadzić do wrzenia i gotowe! Ja podawałam z kaszą gryczaną.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)