niedziela, 19 sierpnia 2012

Sałatka z ogórków

Od 2 lat obiecywałam sobie, że kiedyś latem narobię całą piwnicę słoików żeby na zimę była z tego radość. Poza tym M. uwielbia wszelkiego rodzaju specjały tego typu. Ale mijało lato za latem i nic. Aż wreszcie się zmobilizowałam i efekt bardzo mnie uszczęśliwił. Sałatka pochodzi z stąd
Pod tym przepisem jest mnóstwo pozytywnych komentarzy więc zaryzykowałam. I naprawdę było warto. Smakuję dobrze jeszcze nie zawekowana więc co dopiero będzie jak odstoi swoje.....Mmmmmm..pychota. Przepis trochę zmodyfikowałam.

Składniki:

  • 2, 5 kg ogórków gruntowych
  • 3 duże papryki czerwone
  • 5 dużych cebul
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki octu jabłkowego ekologicznego( w oryginalnym przepisie 10% ocet spirytusowy)
  • 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
  • 2 łyżki soli morskiej
Wykonanie:

Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w cienkie słupki a cebulę w piórka. Wszystko najlepiej wrzucić do wielkiej miski żeby potem było łatwo mieszać. Pokrojone składniki połączyć z pozostałymi i postawić na jakieś 3 godziny.
Po tym czasie, rozłożyć do słoików i pasteryzować czyli  ok.15 minut gotować słoiki w garnku. Na dno garnka najlepiej włożyć ściereczkę na której potem postawimy słoiki. Po obgotowaniu słoiki najlepiej poukładać zakrętką do dołu.

Z tego przepisu wyszło mi 12 słoików. Na pewno to nie koniec moich tegorocznych weków. Kolejnymi wartymi polecenia przepisami oczywiście się podzielę :)








1 komentarz:

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)